Zondagnamiddag wordt de derby tussen Exc. Bouwel en KFC Herenthout gespeeld. Een derby vol emoties, spanning en sensatie, op en naast het terrein. En dat was ook vroeger al zo.

Sooi Horemans, Seppe Meulemans, twee oud-gedienden van Bouwel en Herenthout beleven de derby elke keer opnieuw alsof ze zelf op het veld staan.

Want wat doe je als supporter wanneer een grote supportersschare uit Herenthout met de fanfare op kop en achter de groenrode vlag richting Bouwel opstapt om je club voor de zoveelste keer te verslaan?

Het was genieten geblazen zegt Seppe Meulemans die voor zowel Herenthout als Exc. Bouwel speelde. Zijn voorbereiding op de derby? "Normaal rookte ik 5 sigaretten, voor de derby maar 3".

De derby werd volgens Sooi Horemans altijd gespeeld op het scherp van de snee. "Fysiek sterke en harde duels, en daarna pinten pakken", zegt Sooi. "Ooit speelden er bij Bouwel 7 van de zonen Schuermans."

Sooi Horemans en Seppe Meulemans komen dan pas echt op dreef. We vatten hun derbyherinneringen hieronder samen. Ook Peter Horemans, secretaris van KFC Herenthout en Ulrich Anthonis, voorzitter van Exc. Bouwel doen er nog een schep bovenop.

De derbyquotes:

- 'Eigenlijk is het niet Exc. Bouwel-KFC Herenthout maar Herenthout-Noord tegen KFC Herenthout.
- Ooit was er sprake van een fusie, alles was geregeld, alleen over de clubkleuren raakten men het niet eens.
- De derby werd ooit gespeeld voor 1.000 toeschouwers, en die kwamen allemaal met de fiets.
- Als we niet konden winnen van KFC Herenthout, dan zaten we achteraf maar aan hun vrouwen.
- Derby spelen betekent ook: de middenstip uitgraven, doelpalen van de thuisclub schilderen in de kleuren van de bezoekers,...

Bij Exc. Bouwel ontbreekt de van Herenthout overgekomen Tim Wagemans. KFC Herenthout stelt het zonder Dimitri Van den Ende en Kim Nicolai.

Exc.Bouwel-KFC Herenthout, zondagnamiddag, 15 uur.